Boeken gelezen in 2003-2004

Zoals u kunt lezen in de historiek zijn wij in maart 2004 gestart. Het werkjaar 2003-2004 was toen al voor meer dan de helft voorbij. Dat jaar hebben wij dus slechts twee boeken gelezen.

1. Arundhati Roy – De God van kleine dingen

(oorspronkelijke titel: The God of small things)

In dit boek vertelt Roy het verhaal van Rahel en haar tweelingbroer Estha. Zij krijgen bezoek van hun nichtje Sophie, dat voor de eerste keer de Engelse beschaving verlaat voor de Indiase chaos. Ze kent de wetmatigheden en de stille kracht van het land niet en verdrinkt tijdens een nachtelijk boottochtje op de rivier. Die tragische gebeurtenis is het eerste luik van een familiekroniek. De tweeling wordt gescheiden; de schrijfster vertelt het grootste deel van het verhaal vanuit hun perspectief en schiet heen en weer tussen het moment van het ongeval in 1969 en de hereniging van de tweeling, 23 jaar later.


Arundhati Roy (foto hiernaast) is een Indiase schrijfster en een politiek activiste. In 1997 kreeg zij de Booker Prize voor dit boek.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Arundhati_Roy

 

 

2. Sebastian Faulks – Het lied van de loopgraven

(oorspronkelijke titel: Birdsong)

De jonge Engelsman Stephen Wraysford wordt door zijn werkgever naar Amiens gezonden om de Franse textielindustrie te bestuderen. Hij wordt verliefd op de vrouw van zijn huisbaas, Isabelle, en beleeft een korte, hartstochtelijke relatie met haar. Ze ontvluchten Amiens en Isabelle raakt zwanger, maar ze voelt zich schuldig en keert terug naar haar echtgenoot.


Stephen wordt in 1916 als Brits militair aan de Somme gelegerd, het gebied waar hij zijn grote liefde verloor en waar zich een van de grootste slachtingen uit de menselijke geschiedenis voltrekt. De weerzinwekkende omstandigheden maken van Stephen een vervreemde, bittere man, maar hij weet het inferno van de loopgraven te overleven. Eind jaren zeventig vindt zijn kleindochter, Elizabeth Benson, de dagboeken van haar grootvader terug op een stoffige zolder. De dagboeken voeren haar naar Noord-Frankrijk, waar zij op zoek gaat naar het geheim van haar grootouders. Het lied van de loopgraven is een imposant epos over de passie van de liefde, de gruwelen van de oorlog en de weemoed van de herinnering. Het lied van de loopgraven wordt alom beschouwd als een van de grootste romans over de Eerste Wereldoorlog.


Over Sebastian Faulks   http://nl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Faulks

 

HOME