Boeken gelezen in 2004-2005

 

1. Greta Seghers – De opdrachtgeefster

Romanschrijfster Stella Wispelwey wordt door Aline Bourgois, een beroemd uitgeefster op leeftijd, gevraagd haar biografie te schrijven. Een leven lang heeft de uitgeefster aan haar imago gewerkt en dat wil ze op papier geconsolideerd zien nu ze er zelf nog controle over heeft.

In 1992 verscheen van Greta Seghers "Het eigenzinnige leven van Angèle Manteau", een biografie van de bekende Belgische uitgeefster. De relatie tussen Manteau en haar biografe is daarbij stukgelopen. Seghers lijkt nu wraak te nemen door een vrij onsympathieke uitgeefster, Aline Bourgeois, op te voeren als hoofdpersoon van een sleutelroman, wier leven vrijwel identiek is aan dat van Angèle Manteau.

Wil je meer weten over Greta Seghers:
http://www.dbnl.org/tekst/bork001nede01_01/bork001nede01_01_1202.php

 

2. Sandor Maraï – Gloed

kaft gloedTwee ‘vrienden’ zien mekaar terug na 41 jaar. Hoewel van verschillende afkomst, karakter en rijkdom waren zij onafscheidelijk en brengen hun jeugd samen door. Na het huwelijk van de (latere) generaal verdwijnt Konrad plotseling, tot hij opnieuw opduikt op het landgoed van Henrik.

De roman gaat feitelijk over één nacht en over een gesprek tussen twee oude mannen die mekaar voor het laatst zullen zien. Het is haast een monoloog van de generaal die vertelt hoe hij erachter is gekomen dat Konrad hem feitelijk haatte, op het punt stond hem te vermoorden en een relatie had met zijn vrouw (die inmiddels al 20 jaar dood is). Ook hier is er de ontluistering en hoe haat en bedrog verstrengeld zijn met liefde en vriendschap.

Marai wisselt die tragedie af met beschrijvingen van een idyllische natuur en omgeving rond hen. Hij wisselt de anekdotes af met algemene beschouwingen over de grote vraagstukken van het leven, wat zijn romans een tijdloos karakter geven. Wij hebben het boek heel graag gelezen en verscheidene leden van de leesclub lazen sindsdien ook nog andere romans van Maraï.

Gloed wordt algemeen beschouwd als het hoofdwerk van de auteur. Het jaar waarin het boek succes begon te hebben pleegde de auteur zelfmoord.

Sandor Maraï: http://nl.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1ndor_M%C3%A1rai

 

3. Geert Van Istendael – De zwarte steen

de zwarte steenDe roman speelt zich af in 2092. Europa is ingedeeld in twee gebieden. De grens wordt zwaar bewaakt. Een journalist trekt op onderzoek. Het is een zwartgallige toekomstroman.


Wij hebben Geert Van Istendael ontmoet op een avond georganiseerd door markant regio. Tijdens een gesprek met Mady Vion gaf hij toelichting bij dit boek. Hij las toen ook voor uit dit boek.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_van_Istendael

 

4. Anna Enquist – Het geheim

het geheimEen man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij in het begin van de jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar muzikale carrière op te geven. Wanneer hij weet dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen de vrouw op te zoeken die haar muzikale ambities belangrijker vond dan haar huwelijk met hem. Zo naderen heden en verleden elkaar gaandeweg in Het geheim. In korte scènes ontvouwt zich de levensgeschiedenis van Wanda Wiericke, waarin geheimen een grote rol spelen. Eén geheim is allesverweldigend – en uiteindelijk kan alleen de muziek troost bieden. Glücklich ist… wer vergisst… was doch nicht zu ändern ist.

Het oordeel van onze leesclub: het is een zwaarmoedig boek. De roman gaat over de gemiste identiteit, over de onmogelijkheid om gelukkig te zijn. Het is een heel tragisch verhaal.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Enquist

 

5. Susanna Tamaro – De stem van je hart

de stem van je hartEen grootmoeder schrijft een lange brief naar haar kleindochter. Ze maakt de balans op van haar leven. Hierin komen vier generaties vrouwen naar voren: zijzelf, haar moeder, haar dochter, haar kleindochter, allen slachtoffer van hun opvoeding. Wij vonden het een leuk boek maar niet heel indrukwekkend.

Susanna Tamaro is een Italiaanse schrijfster die met haar boek De stem van je hart grote bekendheid verwierf.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Susanna_Tamaro

 

 

HOME