Boeken gelezen in 2005-2006

 

1. Arthur Japin – Een schitterend gebrek

schitterend gebrekLucia en Giacomo zijn verliefd, maar hij moet eerst zijn studie afmaken. Het verhaal speelt zich af in Ialië ergens in de achttiende eeuw. Het standenverschil tussen Lucia, dochter van bedienden, en Giacomo, student, is groot, maar niet onoverkomelijk. Terwijl Giacomo afstudeert, krijgt Lucia les: een leraar verandert haar in een beeldschone, welgemanierde, maar vooral ook zeer intelligente jonge vrouw. Maar dan slaat het noodlot toe: ze raakt besmet met de pokken, in die tijd nog een uiterst gevaarlijke en besmettelijke ziekte. Lucia overleeft, maar de schade is enorm: haar gezicht is voor altijd ontsierd door afzichtelijke littekens.
En daar beginnen de problemen. Lucia wil dolgraag trouwen met Giacomo, maar ze wil hem de vernedering van een lelijke echtgenote niet aandoen: zijzelf, maar ook haar man zal door haar lelijkheid nooit geaccepteerd worden in de society-kringen van Venetië. Wat moet ze doen? Arthur Japin vertelt om meeslepende wijze het verdere leven van Lucia.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Japin

Arthur Japin is een van de beroemdste schrijvers van Nederland. Hij werd geboren in Haarlem en begon met het schrijven van korte verhalen, toneelstukken en hoorspelen. Veel van de boeken van Japin zijn gebaseerd op historische feiten, waarbij hij jaren onderzoek doet voordat hij daadwerkelijk gebruik maakt zijn opgedane kennis. Op die degelijke historische ondergrond laat Japin vervolgens zijn fantasie los, waarmee de boeken een mengeling worden van geschiedenis en fictie.

 

2. John Maxwell Coetzee – In ongenade

in ongenadeDe titel “In Ongenade” heeft betrekking op de hoofdpersoon David Lurie, hoogleraar aan de universiteit van Kaapstad, die in ongenade valt bij zijn omgeving, wanneer die erachter komt dat hij een verhouding heeft met de 32 jaar jongere studente Melanie Isaacs. Nadat hij werd verplicht om ontslag te nemen gaat hij naar het dorp waar zijn dochter woont. Langzaam went hij aan het leven op de boerderij en hij begint zijn dochter mee te helpen.

Disgrace (oorspronkelijke titel) werd in 2008 verfilmd door Steve Jacobs. In mei 2011 werd door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen een bewerking gebracht van In Ongenade in een regie van Bie Boeykens.


John Coetzee werd in 1941 in Kaapstad geboren. In 2003 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur. Coetzee ontving in 1999 de Booker Prize voor dit boek en is tot op heden de enige die tweemaal de Booker Prize ontving.


http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Maxwell_Coetzee

 

3. Louis Couperus – Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan…

van oude mensenDat Couperus' literaire thriller uit 1906 nog niets van zijn spanning verloren heeft bewijst zijn absolute meesterschap. Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Langgeleden, toen zij nog in Indië woonden, werd een mysterieuze moord gepleegd waarover niemand meer wil praten. Toch komt de oude heer Takma elke dag op bezoek bij de oude moeder van Ottilie om hun verleden te bezweren. Ze zijn oud, stokoud en straks nemen ze het geheim mee in hun graf, denken ze. Als de zoon van Ottilie, Lot, met de kleindochter van de oude Takma wil trouwen, moeten de oude mensen echter ingrijpen, al willen ze hun geheim niet prijsgeven. Dan pas wordt duidelijk dat er meer mensen zijn die vele jaren door het geheim aan elkaar zijn verbonden en hoe bepaalde dingen niét voorbijgaan met de tijd. Louis Couperus (1865-1923) was al jong beroemd: zijn eerste roman, Eline Vere (1889), was een doorslaand succes. De grote belofte die dat inhield heeft hij later volkomen waargemaakt.

Anekdote: toen wij dit boek lazen meende een van de leden van de leesclub zich te herinneren dat dit boek ooit via een televisieserie werd uitgezonden. Navraag bij de Stichting Louis Couperus leerde ons dat de videobanden van de verfilming “De boeken der kleine zielen” door de NCRV, die de serie uitzond, werden uitgeleend aan de toenmalige BRT. De negende band werd na uitzending door de BRT benut voor de registratie van een wielerwedstrijd met Eddy Merckx en meteen bestond er geen volledige editie meer.
Gelukkig werd in 2008 de zevendelige televisieserie Van oude mensen en de dingen die voorbijgaan op dvd uitgebracht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Couperus

 

4. Magda Szabo – De deur

de deurDe deur is een krachtige roman over de gespannen relatie tussen de ondoorgrondelijke huishoudster Emerence en de schrijfster voor wie ze werkt. De band tussen de twee vrouwen wordt almaar hechter, maar gaat gepaard met talloze botsingen en dramatische scènes. Beetje bij beetje komt de lezer zaken van Emerence te weten die veel invloed op haar leven hadden en die haar ogenschijnlijk bizarre gedrag bepalen. De werkelijkheid van Emerence is zo uitzonderlijk, haar moreel staat zo ver boven dat van de gemiddelde mens, dat het wereldbeeld van de schrijfster op zijn kop moet gezet worden om haar te volgen en te accepteren. Maar wat schuilt er achter de deur van Emerence? Alleen haar hond Viola mag voorbij de deur achter de ontvangsthal in haar huis, waar zelfs haar goede kennissen niet worden toegelaten.

Magda Szabo is geboren in Hongarije in 1917. Ze is afkomstig uit een burgerlijk en calvinistisch milieu. Haar literaire werk is vaak geïnspireerd door haar eigen leven en dat van haar ouders. Vrijwel altijd staat een vrouwenfiguur centraal. De roman “De deur” betekende haar internationale doorbraak."De Deur" werd in 2003 bekroond met de Goncourt, Femme Etranger bekroond.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Magda_Szab%C3%B3

 

5. Louis de Bernières – Kapitein Corelli’s mandoline

kapitein corelli's mandolineAan de hand van de gebeurtenissen op het Griekse eilandje Kefallinia toont Louis de Bernières de gevolgen van oorlog, economische vooruitgang en natuurgeweld voor de levens van gewone mensen. Pelagia, de mooie dochter van dokter Iannis, maakt zich op om te trouwen met Mandras, een visser. Hun plannen worden in de war geschopt door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Jonge mannen worden bij hun families weggehaald en de bevolking wordt langs politieke breuklijnen uiteengerukt. Wanneer eerst de Italianen en daarna de Duitsers het eiland hebben bezet, volgt een bloedige burgeroorlog.
Het geweld grijpt diep in het leven van Pelagia in, die verloofde en vader verliest. Maar zij raakt niet alles kwijt. De Italiaanse legerkapitein en zijn mandoline die ervoor zorgden dat de eerste fase van de bezetting op Kefallinia toch menselijk bleef, blijken een belofte voor de toekomst.

Louis de Bernières werd geboren in Londen in 1954. Hij heeft een groot aantal werken op zijn naam staan waarvan dit boek het meest bekend is. Het werd in vele talen vertaald en in 2001 verfilmd. Het succes van het boek leidde tot een grote toename van het toerisme op het Griekse eiland Kefallinia waar het verhaal zich afspreekt. (nvdr: beste leesclubleden, hadden wij toen niet afgesproken om samen een reisje naar Kefallinia te ondernemen?)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_de_Berni%C3%A8res

 

6. Ann-Marie MacDonald – De kraaien zullen het zeggen

de kraaien zullen het zeggenHet gezin McCarthy heeft zich net gevestigd in Centralia, een luchtmachtbasis in Ontario. De achtjarige Madeleine weet niet dat haar vader Jack algauw verstrikt raakt in een web van geheimen, die het gezin langzaam maar zeker ontwrichten. Madeleine zelf durft niet te praten over wat haar onderwijzer, meneer March, doet met het nablijfklasje, waarvan zij deel uitmaakt. Het noodlot slaat toe wanneer een schoolvriendinnetje van Madeleine dood in de bossen wordt gevonden. Jack staat voor een allesbepalende keuze: hij kan zijn buurjongen, Ricky Froelich, die verdacht wordt van de moord, van een alibi voorzien, maar doet hij dat ook?
Madeleine leert de dubbelzinnigheid van de menselijke moraal kennen - een les die ze pas begint te begrijpen wanneer ze haar zoektocht naar de waarheid, en de moordenaar, twintig jaar later voortzet.
Het boek houdt je van in het begin in zijn greep. Het verhaal wordt steeds beklemmender en leidt uiteindelijk tot een verrassende ontknoping.

Alles over Ann-Marie MacDonald vind je op: http://en.wikipedia.org/wiki/Ann-Marie_MacDonald

 

 

HOME