Boeken gelezen in 2006-2007

 

1. Amos Oz – Een verhaal van liefde en duisternis

een verhaal van liefde en duisternisAmos Oz groeit op als enig kind van een afstandelijke, rationele vader en een romantische, depressieve moeder. Wanneer hij twaalf is, pleegt zijn moeder zelfmoord, een gebeurtenis waarover hij vervolgens jarenlang zwijgt en die zijn verdere leven tekent.


In Een verhaal van liefde en duisternis ontrafelt en onthult Amos Oz het verleden dat tot deze daad zou leiden. Het is een fenomenaal geschreven roman, vol prachtige metaforen, humor en tederheid. Op meesterlijke wijze vervlecht hij het verhaal van zijn persoonlijke leven met honderdtwintig jaar familiegeschiedenis, die begint in Odessa en via Polen en Praag eindigt in het door vluchtelingen, pioniers en Holocaust-overlevenden bevolkte Israël.

Wij vonden het een heel mooi boek en waren onder de indruk van zowel het verhaal als van de stijl. Hoewel het ook een vrij dik boek is heeft iedereen het met heel veel plezier uitgelezen.

Over Amos Oz kunt u alle info vinden op: http://en.wikipedia.org/wiki/Amos_Oz

 

2. Gerard Reve – De avonden

de avondenDe avonden is een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur; het is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste. In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, eentonigheid en eenzaamheid. humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been.

De geluiden van afschuw over dit boek, bijvoorbeeld door Godfried Bomans, die meende dat Reves geestelijke gezondheid 'bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar loopt', zijn inmiddels ernstig tegengesproken door de velen voor wie De Avonden het mooiste boek is dat ze ooit lazen. De avonden is de debuutroman van Gerard Reve. In het hele verhaal worden tien dagen uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters beschreven. Het verhaal is onderverdeeld in 10 hoofdstukken, die elk een volledige dag beslaan.

 

Over Gerard Reve kunt u alles lezen op: http://gerardreve.eigenstart.nl/

 

3. Geertrui Daem – Olympia

olympiaDaem vertelt het verhaal van familie Van Dale, paardenworstfabrikanten in de naoorlogse jaren vijftig, waarin zij de bloei van de economie meemaken, maar ook de omwenteling naar een moderner, grootschaliger productieproces waarbij de overheid strengere regels oplegt. De Van Dale's blijken niet mee te kunnen met hun tijd. De ondergang van de fabriek wordt mede veroorzaakt door familiegebeurtenissen. In totaal treden er meer dan twintig personages op in deze roman, ondersteund door een stamboomoverzicht achterin. Daem kruipt afwisselend in de huid van verschillende personages. De titelheldin is het buitenbeentje van de familie en veruit het interessantste personage. De onderlinge familierelaties komen goed uit de verf en zorgen voor de spanningsboog in het verhaal. Ook in dit boek keren Daems favoriete thema's als seksualiteit, terugblik op haar jeugdjaren en de beperktheid van menselijke relaties terug. Dit boek viel echt niet in de smaak van onze leesclub. Wij hebben het uitgelezen maar vonden er niks aan.

Over Geertrui Daem: http://nl.wikipedia.org/wiki/Geertrui_Daem

 

4. Chika Unigwe – De Feniks

de feniks

'De feniks' is een literaire roman over de jonge in Turnhout woonachtige Nigeriaanse Oge. Sinds de dood van haar vijfjarig zoontje gaat het slecht met haar. Ze ontkent de dood van haar kind en doet net of hij nog leeft, ze kan hem niet loslaten. Bovendien drijft de dood van de jongen Oge en haar Belgische man Gunter uit elkaar. Daarnaast krijgt de hoofdpersoon van een dokter te horen dat ze borstkanker heeft. Pas als Oge's Nigeriaanse moeder op bezoek komt begint ze met rouwen; Oge herrijst als een feniks uit haar as. Unigwe schrijft in een directe en toegankelijke taal over interculturele relaties, moeizame integratie en over universele grote emoties. Chika Unigwe is een van de eerste vrouwelijke allochtone auteurs in Belgie. De Feniks is haar debuutroman. Ook dit boek was voor ons zeker geen hoogvlieger. Wij vonden het maar een dun verhaaltje en de taal is ook niet om ondersteboven van te zijn.

Meer over de auteur op: http://en.wikipedia.org/wiki/Chika_Unigwe ;

eigen website van de auteur: http://users.skynet.be/chikaunigwe/nl_biography.html

 

5. Henk van Woerden – Ultramarijn

ultramarijnDeze roman verscheen in oktober 2005. Een maand later overleed Henk van Woerden. Hij kreeg postuum de Gouden Uil in 2006 en volgens onze bescheiden mening heel terecht (wat niet altijd van andere Gouden-Uil-winnaars kan worden gezegd!) In februari 2006 was het boek al aan zijn tweede druk toe. Wij vonden het een heel mooi boek. De roman schetst het dolende bestaan van geliefden die voor het verleden op de vlucht slaan. Wij kunnen dit boek echt aanraden.

 

Over Henk van Woerden meer op: http://en.wikipedia.org/wiki/Henk_van_Woerden

 

6. Jeroen Brouwers – Bezonken Rood

bezonken rood

Als de moeder van hoofdpersoon Jeroen Brouwers overlijdt, is dat aanleiding om terug te denken aan de tijd die hij als kleuter doorbracht in jappenkamp Tjideng. Aan de hand van de herinneringen aan die gruwelijke tijd ziet de hoofdpersoon onder ogen waarom hij zijn moeder is gaan haten. De kampervaringen leiden niet alleen tot een problematische relatie met zijn moeder, maar ook met andere vrouwen die later in zijn leven verschijnen.

De gebeurtenissen in het boek spelen zich afwisselend af in het verleden en in het heden. Het boek begint met het overlijden van zijn moeder. Jeroen heeft al lange tijd geen contact meer met zijn moeder en wenst ook niet bij haar crematie aanwezig te zijn. Wel wil hij een uitgebreid verslag hebben van de plechtigheid. Dat overlijden roep bij Jeroen herinneringen op aan zijn verblijf in een jappenkamp.Na de inval van de Japanners in Nederlands-Indië, brengt hij er drie jaar van zijn leven door, samen met zijn grootmoeder, moeder en zusje. Het kamp staat onder leiding van Kenitji Sone. Vader verblijft in de oorlogstijd als krijgsgevangene in Japan. Jeroens twee oudere broers blijken, achteraf, op Java in mannenkampen opgesloten te hebben gezeten.

Wij vonden het een heel mooi boek, in de eerste plaats alleen al voor de taal; ook inhoudelijk sprak het ons aan hoewel wij het wel erg wreed vonden dat Jeroen niet op de begrafenis van zijn moeder wou aanwezig zijn. Zoals reeds gezegd haatte hij zijn moeder: een van de redenen voor die haat zou zijn dat zijn moeder hem, zodra zij terug waren in Nederland, in een internaat stopte. Dat heeft hij haar nooit vergeven.

Meer over Jeroen Brouwers verneemt u op de volgende link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeroen_Brouwers

 

7. Philip Roth - Alleman

alleman

'Alleman' is de 27ste roman van Philip Roth en vertelt het levensverhaal van een joodse reclameman uit New York: drie huwelijken, drie scheidingen, een liefhebbende dochter, twee haatdragende zoons, een succesvolle carrière, een interessante hobby. Het ongewone is dat Roth het leven van de reclameman reconstrueert aan de hand van zijn eigen ziektegeschiedenis. Alleman is een korte maar aangrijpende roman over verlies, aftakeling en sterfelijkheid. De titel is een verwijzing naar het gelijknamige middeleeuwse toneelstuk (zie Elckerlijc), waarin 'de mens', als hij gaat sterven, verantwoording moet afleggen over zijn aardse gedragingen.

De Amerikaanse-Joodse schrijver Philip Roth hoeft nauwelijks te worden voorgesteld. In de loop van zijn schrijverscarrière ontving hij heel wat literaire prijzen waaronder een Pulitzer en tweemaal de National Book Award. Op wikipedia vind je al heel wat informatie over Philip Roth; ik heb evenwel de indruk dat het al een poosje geleden is dat die site nog werd bijgewerkt. Zo wordt niet gesproken over de Man Booker International Prize die hij in 2011 ontvangen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Philip_Roth

 

 

 

 

 

 

HOME