Boeken gelezen in 2008-2009

 

1. A.B. Yehoshua – De Bevrijdende Bruid

de bevrijdende bruid

Voor Yochanan Rivlin, hoogleraar geschiedenis in Haifa, staan twee gebeurtenissen centraal in zijn leven: de Algerijnse burgeroorlog aan het eind van de jaren negentig, die hij obsessief onderzoekt om de Arabische geest te doorgronden - want hij wil begrijpen waarom de Arabieren de joden als vijanden beschouwen en, meer persoonlijk, de mislukking van het huwelijk van zijn zoon Ofer, vijf jaar geleden. Hij wil zijn zoon helpen, die nog steeds zwaar onder de scheiding lijdt.

De roman speelt zich grotendeels af in de verborgen wereld van de Israëlische Arabieren. Bij hen vindt Rivlin de hulp en de troost die hem doen inzien dat alles ontdekken nog niet betekent dat daarmee de waarheid in zicht komt. Nooit zal hij het mysterie achterhalen, dat de lezer echter wel kent en Ofer ook, en waarvoor Galya haar man heeft verstoten.


Net als Amos Oz behoorde Abraham Yehoshua tot de Nieuwe Golf van Israëlische schrijvers die in de jaren 60 afrekenden met de stoere pioniersverhalen van hun voorgangers en op een literaire manier het failliet van de zionistische idealen beschreven.

Meer info over Yehoshua kan je via de volgende link vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Abraham_Yehoshua

 

2. Stefaan Brijs – De Engelenmaker

de engelenmaker

Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar dokter Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

Het boek werd met gemengde gevoelens onthaald. Sommigen vonden het heel goed; anderen hadden toch moeite met de manier waarop met de problematiek van het klonen werd omgegaan. Toch ontstond een levendig debat omtrent klonen.

De auteur heeft een eigen website waar u alle info kunt vinden: http://www.stefanbrijs.be/index.php?page=de_engelenmaker

 

3. Marguerite Duras – De minnaar

de minnaarIn De minnaar, de roman waarvoor ze in 1984 de Prix Goncourt kreeg en waarmee ze wereldberoemd werd, schrijft Duras over haar eerste minnaar. Ze is een meisje van vijftien wanneer ze hem, een oudere Chinese man, ontmoet. De verhouding is niet alleen een spel dat ze eigenlijk niet spelen mag, maar is tevens ook een noodzaak om te overleven.

Zij is een blanke, vijftienjarige lyceumleerlinge als zij een relatie begint met een meer dan tien jaar oudere, schatrijke Chinees. Hij haalt haar op in een limousine met chauffeur, vergast haar familie op dure etentjes, maar wordt nooit echt geaccepteerd. Een onmogelijke liefde tegen de achtergrond van het vooroorlogse, koloniale Vietnam: een kleinburgerlijke, door raciale vooroordelen vergiftigde samenleving, vol afgunst en naijver. In 1984 brak Marguerite Duras, die al jaren gold als een der groten in de Franse literatuur, door bij een groot publiek met De minnaar.

minnaar uit noord chinaTegelijkertijd lazen wij ook "De minnaar uit Noord-China" van dezelfde schrijfster. Duras beschrijft in dit tweede boek dezelfde gebeurtenissen als in de roman "De minnaar" maar zeven jaren later (in 1991). Het was boeiend om de vergelijking tussen de twee versies te maken. In 1990 bereikte Duras het bericht van de dood van deze vroegere geliefde. Geëmotioneerd begon ze aan een geheel nieuwe versie van het verhaal. Het verhaal in De minnaar uit Noord-China is meer gedetailleerd en meer rechtlijnig dan in De minnaar. Alles draait nu om de anderhalf jaar (1930-1932) dat de verhouding duurde. De schrijfster geeft de lezer in deze versie een bepaald andere kijk op de moeder, die de relatie van haar dochter zonder veel scrupules exploiteerde. Dit laatste heeft de solidariteit van de schrijfster met de ouders overigens niet geblokkeerd.

 

Over Marguerite Duras: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marguerite_Duras

 

 

4. Muriel Barbery – Elegant als een egel

elegant als een egel

Sommige leden lazen het boek in het Frans (titel: L'élégance du hérisson); anderen lazen het afwisselend in het Frans en in het Nederlands. Van dit boek werden in Frankrijk alleen meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. In 2006 kreeg het boek de Prix Georges Brassens, in 2007 de Prix Rotary International, de Prix des libraires, èn de Prix des Bibliothèques pour Tous.

Het boek werd verfilmd door Mona Adache met als titel Le hérisson en won de prijs voor de beste boekverfilming in het Film by the Sea festival. Voor zover ik weet kende de film hier bij ons weinig of geen succes.

De twaalfjarige Paloma Josse, dochter van een welgestelde, linkse familie uit Parijs, wil niet het vissenkomleven leiden waarvoor ze in de wieg lijkt te zijn gelegd en besluit op haar dertiende verjaardag zelfmoord te plegen. Het halve jaar dat ze nog voor de boeg heeft wil ze gebruiken om na te gaan of het leven wellicht toch nog zin heeft.
In het Parijse appartementengebouw waar ze woont komt ze in contact met enkele bewoners: twee keurige dames met elkaar bespringende hondjes; een rijke Japanse weduwnaar; en vooral de 56-jarige Renée Michel, de conciërge van het gebouw, die zich met haar slonzige voorkomen voordoet als een echte, clichématige conciërge, maar die zich in werkelijkheid interesseert voor filosofie, literatuur en Hollandse stillevens.
Als Paloma het geheim van de oudere vrouw doorheeft, voelt ze zich tot haar aangetrokken. Ze begrijpt dat het mogelijk is haar levenslot te veranderen.

Muriel Barbery is een Franse schrijfster; zij is geboren in Casablanca op 28 mei 1969. Ze heeft een tijdje gewerkt als professor filosofie in Caen. Momenteel woont ze in Japan (Kyoto) met haar man Stéphane. Zij kiest er bewust voor om zich ver van de media te houden.

 

5. Esther Freud – Huis in zee

huis in zee

De architect Klaus Lehmann hield zielsveel van zijn vrouw Elsa. Hoewel ze elkaar noodgedwongen lange tijd niet zagen, bleef hij dat hun hele huwelijk doen. Bijna een halve eeuw na Lehmanns dood komt een jonge vrouw naar Steerborough om er onderzoek te doen naar zijn leven en werk. Aan de hand van Klaus' brieven aan Elsa reconstrueert Lily hun hartstochtelijke levensverhaal. Maar alleen in haar huisje bij de zee, bekruipt Lily steeds sterker het gevoel dat haar eigen bestaan een leegte kent die, ook als zij weer naar huis terugkeert, niet zal weggaan.

Huis in zee is het verhaal van Steerborough: van een dorp, de kwelders en de zee daarachter. Maar meer nog is Huis in zee het verhaal van een generatie die in de voetsporen van de vorige leeft, van een landschap dat gevormd is door mensenlevens, en van mensenlevens die zijn gevormd door het landschap. Met grote subtiliteit en diepgang verkent Esther Freud de grillige paden die mensen volgen – en waar die paden elkaar kruisen.

De 48-jarige Esther Freud is de dochter van schilder Lucian en de achterkleindochter van Sigmund, grondlegger van de psychoanalyse. Ze studeerde zelf aan de toneelschool, is getrouwd met de acteur David Morrissey en stond aan de wieg van een vrouwentoneelgezelschap. Ze werd bekend met de roman Hideous Kinky over haar merkwaardige jeugd in Marokko. Huis in zee is voor een deel gebaseerd op de brieven van haar grootvader.

Meer over haar op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Esther_Freud

 

6. Annelies Verbeke - Slaap

slaap

Maya lijdt aan slapeloosheid. Ze probeert van alles om een paar uur rust te krijgen. Niets helpt. ‘s Nachts haalt ze uit frustratie mensen uit hun slaap. Op een van haar tochten komt Maya haar mannelijke evenknie tegen: Benoit, die al veel langer aan slapeloosheid lijdt. Het is het begin van een bizarre en tedere relatie die niet gemaakt lijkt om stand te houden. Er ontstaat een vriendschaps- en liefdesrelatie tussen de twee, die niet onstabiel lijkt, maar toch zeer intens blijkt te zijn. Maya en Benoit vertellen om beurten hun eigen geschiedenis.

Dit boek is het debuut van Anneies Verbeke. Ze ontving hiervoor de Vrouw en Kultuur Debuutprijs 2004, de Debuutprijs 2004 en het Gouden Ezelsoor 2005. Slaap! is in verschillende talen vertaald, en wordt in 13 landen verkocht.

 

Annelies Verbeke heeft een eigen website: http://www.anneliesverbeke.com/

 

 

 

 

 

 

HOME