Boeken gelezen in 2009-2010

 

 

1. Philippe Claudel – Grijze Zielen

grijze zielen

Op een ijzige dag in 1917 wordt het gewurgde lichaam gevonden van de mooie tienjarige Belle de jour. Jaren later blikt een politieagent uit het Franse stadje terug op deze nooit opgehelderde moord, die ook zijn eigen leven ingrijpend heeft veranderd.

In deze meesterlijk opgebouwde roman vol ingehouden emotie laat Philippe Claudel zien hoe snijdend de pijn om de dood van een geliefde is, en hoe grijs het schemergebied tussen goed en kwaad. Hij ontleedt het menselijk falen met de genadeloze scherpte van Dostojevski, maar laat tegelijkertijd een tedere, melancholieke gloed oplichten die ook kenmerkend is voor het werk van Konrád. Grijze zielen verrast en intrigeert tot de laatste pagina. Onze leesclub vond dit een prachtig boek maar was niet echt verrast. Wij kennen Philippe Claudel en elk lid las al andere boeken van hem. Philippe Claudel regisseerde ook twee films: Il y a longtemps que je t'aime en Tous les Soleils (waarover meer op de activiteitenpagina)

Meer over Philippe Claudel op: http://www.leestafel.info/philippe-claudel

en op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Philippe_Claudel

 

2. Ian McEwan – Zaterdag

zaterdag

Zaterdag vertelt een dag uit het leven van neurochirurg Henry Perowne, namelijk zaterdag 20 februari 2003, de dag waarop wereldwijd het grote protest tegen de Irak-oorlog plaatsvond. Midden in de nacht wordt Perowne wakker en als hij uit het raam kijkt ziet hij een brandend vliegtuig. Vanaf dat moment blijft hij wakker en ontvouwt zich de dag. Ondanks het neergestorte vliegtuig is er geen reden om aan te nemen dat deze zaterdag anders zal gaan verlopen dan andere zaterdagen. Een kleine botsing met de auto van de onderwereldfiguur Baxter zet echter een serie gebeurtenissen in gang die een hele andere draai aan deze zaterdag geven. In eerste instantie redt Perowne zich op slinkse wijze uit de precaire situatie die ontstaat. Hij gaat vervolgens gewoon zijn squashspelletje spelen, doet boodschappen, bezoekt zijn demente moeder en ontvangt zijn dochter en schoonvader thuis. Dan dringt Baxter echter onverwacht zijn huis binnen en krijgt de dag een onaangename wending. De spanning wordt goed opgebouwd. Er is een spanningsboog van het begin tot het einde. Iedereen heeft het boek graag gelezen; wij waren het erover eens dat het een heel knap boek is. In het begin vergt het wel enige inspanning om door te lezen maar die inspanning wordt beloond.

Doris zorgde voor een heel toepasselijk gedicht. Zij had het gedicht uitgezocht dat in "Zaterdag" wordt voorgedragen door Daisy, de dochter van Perowne, terwijl ze door Baxter, de inbreker wordt bedreigd. (gedicht van Matthew Arnold; Dover Beach - zie hiervoor de gedichtenpagina)

Ian McEwan is geen onbekende voor onze leesclub. Verscheidene leden lazen "Aan Chesil Beach" (een mooi, fijngevoelig boek) en "Boetekleed"; sommigen zagen ook de verfilming van dit laatste boek (Engelse titel: Atonement).

Meer over Ian McEwan op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ian_McEwan

 

3. Stieg Larsson – Mannen die vrouwen haten

mannen die vrouwen hatenOorspronkelijk zouden wij Het zingen van de tijd van Richard Powers lezen. Dit boek bleek echter moeilijk te vinden. Daarom hebben wij het vervangen door het eerste deel van de trilogie van Stieg Larsson. Het boek "Het zingen van de tijd" werd echter opgenomen in het verlanglijstje. Waarom kozen wij voor Stieg Larsson? Wij staan open voor alle genres en wie zijn wij om de norm te bepalen? Bovendien waren wij in het bezit van een uit het Spaans vertaalde recensie, geschreven door niemand minder dan Mario Vargas Lliosa. Deze recensie verscheen in El Pais van 6 september 2009. Mario Vargas Lliosa is een onvoorwaardelijke fan van Stieg Larsson. Hij schreef over dit boek: "De roman is niet goed geschreven; de structuur vaak gebrekkig maar dat heeft geen enkel belang, want de overtuigingskracht van zijn inhoud is zo sterk en zijn personages zijn zo scherp getekend, zo verrassend en fascinerend dat de lezer over de technische tekortkomingen heen stapt, verlekkerd, verzaligd, angstig en opgewonden vanwege de tegenslagen, de machinaties, de waaghalzerijzen (...) waarin, ondanks de angstwekkende alomtegenwoordigheid van het kwaad, het goede uiteindelijke altijd zal zegevieren.. Het is een fantastische roman". Deze trilogie beheerste maandenlang de bestsellerslijstjes. Over het boek zelf waren de meningen verdeeld. Sommige leden van de leesclub waren heel enthousiast en lazen ook het tweede en derde deel. Andere leden hebben zich beperkt tot het eerste deel.

Over Stieg Larsson werd heel veel vlug gepubliceerd; niet alleen zijn vroege dood maar de hele erfeniskwestie die erop volgde hield het publiek in de ban. Wilt u er toch nog meer over weten? http://nl.wikipedia.org/wiki/Stieg_Larsson

 

4. Bernard Schlink – De voorlezer

de voorlezer

De "ik"-figuur in de roman, de Voorlezer, wordt op volwassen leeftijd op een verrassende wijze, geconfronteerd met Hannah, de vrouw met wie hij als 15-jarige een relatie had. Zij kon lezen noch schrijven en daarom las hij haar voor. Meer verklappen wij u niet; het is een heel mooi verhaal over liefde, schuld, wroeging, schaamte en verraad. Ook andere thema's komen aan bod zoals analfabetisme en de oorlog. De roman zelf roept toch een aantal vragen op. Hoe komt het dat die ouders niets weten van die relatie? Toch wordt de relatie van het hoofdpersonage met zijn vader heel scherp weergegeven. Wij hebben heel erg van het boek genoten. Het boek werd een groot succes in Duitsland en heeft wereldwijd miljoenen lezers weten te boeien. Het is een boek dat echt de moeite loont te worden gelezen. Het boek werd trouwens ook verfilmd (The Reader)

Bernard Schlink is een Duits schrijver; toch bestaat over hem een volledig Nederlandstalige website: http://www.bernhardschlink.nl/

 

5. Doris Lessing – De Grootmoeders

grootmoeders

Als er één schrijver is die in staat is de waarheid over de condition humaine op papier te zetten, dan is het wel Doris Lessing. Zij bewijst dat opnieuw met deze briljante novelle. De grootmoeders: Twee vrouwen, hechte vriendinnen, worden verliefd op elkaars tienerzonen. Hun beider hartstocht zal jaren duren. Een intrigerende roman maar prachtig geschreven. Volgens een van de leden van onze leesclub zou Doris Lessing ooit verklaard hebben dat deze novelle gebaseerd is op waargebeurde feiten. Dat is niet onmogelijk want er wordt toch vaak gezegd dat de realiteit de fictie overtreft. Wij vonden het in elk geval een mooi boek maar het verhaal zelf benam ons een beetje de adem.

Alles over Doris Lessing kan u vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Doris_Lessing

 

6. Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen

alleen maar nette mensen

Het is een psychologische roman. Het hoofdpersonage David ligt voortdurend met zichzelf in de knoop en vraagt zich af bij wie hij echt hoort: bij de Nederlanders, de joden, de zwarten of de Marokkanen. Het verhaal speelt zich af in de verschillende lagen van de maatschappij, het is soms komisch, soms tragisch. De roman gaat over een jongen van joodse afkomst uit de chique Amsterdamse wijk Oud-Zuid die op zoek gaat naar een "intellectuele negerin" als vriendin. Vuijsje kreeg in 2009 voor dit boek de Gouden Uil en werd genomineerd voor de Libris literatuurprijs. Hoewel de recensies overwegend positief waren, kon dit boek in onze leesclub slechts op een matig enthousiasme rekenen. (De webmaster hield er bijna een Hello-Kitty-trauma aan over :-))

 

Over de auteur kan u meer info vinden op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Vuijsje

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME