Boeken te lezen in 2017-2018

 

1. Fjodor Dostojevski - De broers Karamazov (966 blz) (bespreking op 15 september 2017)

karamazov

Niet iedereen had het boek helemaal uitgelezen. Het was ook een zware dobber: meer dan 900 blz. Inzake stijl stelt dit boek niet zoveel voor; wij mogen echter niet uit het oog verliezen dat het boek aanvankelijk als feuilleton werd gepresenteerd, waardoor het vaak wat langdradig is.

Het boek gaat vooral over de verhouding tussen de broers Karamazov, Aljosja, Ivan en Dmitri en hun vader; ze kregen geen goede opvoeding en hadden een vader die naam niet waardig. Er is ook nog een vierde zoon, een bastaard, met name Smerdjakov, een gluiperd en een manipulator; hij misleidt zijn omgeving met zijn epilepsie. De vader wordt vermoord en een paar van die broers hadden toch redenen om die vader te vermoorden. Er komen heel wat intriges en wendingen in het verhaal waardoor het inderdaad soms toch langdradig wordt.

Dit boek is tegelijkertijd een psychologische, filosofische en religieuze roman met sterke thrillerelementen. Het sluit af met een open einde; kan Dmitri vluchten? Of gaat hij toch naar het strafkamp?

 

 

 

 

2. Lieve Joris - Terug naar Congo (245 blz) (bespreking op 7 november 2017)

terug naar congo

Na alle familieverhalen te hebben gehoord over heerom besluit Lieve Joris naar Congo te reizen om het leven van haar heeroom te reconstrueren. Zij onderneemt de reis zoals haar heeroom die destijds heeft Het boek is dus geen roman maar eerder een journalistiek verslag.Tekst en inhoud doen wel verouderd aan. De rivaliteit tussen de katholieken de protestanten in de missioneringsgebieden komt heel sterk tot uiting.

Als men meer wil weten over Congo dan is het beter het boek Congo, een geschiedenis van David Van Reybrouck te lezen. De auteur heeft alle journalistieke middelen uitgeput om haar boek te schrijven. Zij heeft daarbij grote risico's genomen en ook andere mensen in gevaar gebracht.Het is wel zo dat haar boek de sfeer van de oud-kolonialen heel goed weergeeft.

Zij participeert evenwel niet maar observeert.

Lieve Joris werd geboren in Neerpelt maar woont en werkt in Amsterdam. Voor de Fransen behoort zij tot de beste journalisten ter wereld.

 

 

3. Elena Ferrante - De Geniale Vriendin (334 blz) (bespreking op 1 december 2017)

ferrante

Dit boek is het eerste deel van een vierdelige reeks, de Napolitaanse romans genoemd. De hele romancyclus gaat over twee vriendinnen, vanaf hun prille jeugd tot het einde van hun leven. Dit eerste deel behandelt de schooljaren van de twee meisjes en eindigt op het ogenblik van het huwelijk van een van de twee. Hoewel zij samen opgroeien en hun eerste schooljaren samen doorbrengen neemt hun leven een totaal verschillende wending. De psychologie van de twee karakters is heel knap weergegeven.

Het is een ontspannend boek met weinig diepgang. Volgens sommigen moeten de andere delen van deze reeks ook worden gelezen om het eerste deel beter te begrijpen. In de volgende delen komt vooral de politieke geschiedenis van Italië ter sprake.

Er is heel lang discussie geweest over de ware identiteit van de auteur. Blijkbaar zou de hele reeks door een man geschreven zijn.

Een Italiaanse journalist zou zijn identiteit ontrafelt hebben aan de hand van vergelijkend onderzoek via de computer. Tot op heden heeft de auteur dit niet toegegeven.

 

 

 

4. John Steinbeck - De Druiven der Gramschap (541 blz) (bespreking op 16 maart 2018)

steinbeck

Goede wijn behoeft geen krans en dit boek evenmin. Het is een ongelooflijk aangrijpend boek. Hoewel het in 1939 werd gepubliceerd heeft het een hoge actualiteitswaarde. Het boek gaat over een ware volksverhuizing vanuit de staten in Amerika die door de grote droogte werden getroffen. Heel veel inwoners vertrokken met heel hun hebben en houden naar het Westen, naar Californië waar er veel werkkrachten werden gevraagd. De realiteit is echter anders en de teleurstelling heel groot. Er is niet voldoende werk voor de honderdduizenden die daar toekomen. De inhoud doet dus denken aan

Het boek kan het best worden omschreven als een epos. Literair is het niet echt een hoogvlieger; de taal doet een beetje verouderd aan. De vraag is hoe de situatie is afgelopen. Keren de families terug naar hun woonplaats?

Het boek werd in 1940 verfilmd maar sindsdien is er geen nieuwe filmversie geweest. Steven Spielberg zou graag het boek verfilmen maar slaagt er niet in tot een akkoord te komen over de auteursrechten met de erfgenamen van John Steinbeck.

John Steinbeck ontving in 1962 de Nobelprijs voor de literatuur.

 

 

 

5. Hendrik Groen - Zolang er leven is (374 blz) (bespreking op 20 april 2018)

groen

Dit boek is het dagboek van Hendrik Groen. Hij verblijft in een rusthuis en noteert wat hij dagelijks meemaakt. Het is tegelijkertijd een grappig, vaak hilarisch maar ook ontroerend boek. De eenzaamheid bij veel bejaarden wordt goed omschreven. Andere thema's die in het boek aan bod komen zijn verdriet, rouw, betutteling en onzelfstandigheid maar ook de solidariteit, de creativiteiten de inventiviteit van een groepje bewoners om het dagelijkse leven in een rusthuis heel wat aangenamer en spannender te maken. Zo hebben zij een groep "Omanido" (Oud-maar-niet-dood) opgericht. Zij organiseren geregeld activiteiten (zoals op restaurant of naar een bijzonder evenement gaan)

Het is een heel ontspannend boek en een ideale seizoensafsluiter. Iedereen had het graag gelezen. Sommigen hadden wel vragen bij de ware emoties van enkele bewoners.

Dit boek is het vervolg op "Pogingen om iets van het leven te maken".

Hendrik Groen is een pseudoniem voor Peter De Smet. Lange tijd bestond er onzekerheid in de Nederlandse pers over de identiteit van de auteur. Op 5 juni 2018 verschijnt een nieuw boek van hem: Leven en laten leven.