Nieuws

 

Voor u gelezen, gehoord, gezien of bijgewoond:

 

- Op maandag 6 mei 2013 ontving de Nederlandse auteur Tommy Wieringa de Libris literatuurprijs voor zijn roman "Dit zijn de namen"

- op 4 mei 2013 won Oek de Jong de Gouden Boekenuil 2013 voor zijn roman "Pier en oceaan"

- op 11 maart 2013 werd de shortlist bekendgemaakt met de namen van de kanshebbers op de Libris literatuurprijs 2013. De gelukkigen zijn: Arnon Grunberg, Oek De Jong, Esther Gerritsen, Elvis Peeters, Christian Weijts en Tommy Wieringa.

- op 18 februari 2013 kregen wij volgend filmpje doorgestuurd dat elke boekenliefhebber toch zou moeten bekijken: http://www.youtube.com/embed/Q_uaI28LGJk

- Het wordt weer spannend: op de Standaard online van 28 januari 2013 lezen wij dat vier Belgen genomineerd zijn voor de Libris-literatuurprijs 2013. Op de longlist staan Elvis Peeters met “Dinsdag”, Peter Terrin met “Post Mortem”, Joost Vandecasteele met “Massa” en Christophe Vekeman met “Een uitzonderlijke vrouw”. De Nederlanders op de longlist zijn Stefan van Dierendonck, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Saskia Goldschmidt, Arnon Grunberg, Kees ‘t Hart, Oek de Jong, Mensje van Keulen, Sipko Melissen, Edzard Mik, Nelleke Noordervliet, Anton Valens, Christiaan Weijts en Tommy Wieringa.

De zes nominaties worden op maandag 11 maart bekendgemaakt in Amsterdam. De uitreiking van de literatuurprijs vindt plaats op maandag 6 mei in Amsterdam en wordt uitgezonden op Nederland 2. Het totale prijzengeld bedraagt 65.000 euro.

- op 1 september 2012 lezen wij op de Standaard online dat acht Vlaamse auteurs kans maken op de AKO-literatuurprijs. http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120901_056. Deze prijs wordt uitgereikt op 29 oktober 2012. De shortlist met zes boeken, wordt eind september bekendgemaakt.

- op 20 juni 2012 lezen wij in De Morgen dat de Europese literatuurprijs dit jaar wordt uitgereikt aan de roman "Alsof het voorbij is" van de Engelse schrijver Julian Barnes. Deze roman werd vertaald door de Nederlander Ronald Vlek. De prijs is bedoeld voor de beste Europese roman die het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De schrijver ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro, de vertaler 2.500 euro. 

De jury roemt de vertaling door Vlek. "Hij weet de alledaagse taal van de verteller niet alleen om te zetten naar perfect, gecontroleerd Nederlands, maar weet ook heel treffend de ondertoon van Barnes te vangen. Heel nauwgezet zet hij de ingehouden, soms ontwijkende zinnen van Barnes, de heldere beelden en de zorgvuldig gekozen woorden om naar het Nederlands, zonder dat ze ook maar ergens hun lading verliezen."
De Europese Literatuurprijs is een initiatief van onder meer het Nederlands Letterenfonds en weekblad De Groene Amsterdammer. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

- op 12 mei 2012 werd de shortlist bekendgemaakt voor de Europese Literatuurprijs 2012. De gelukkigen zijn: Julian Barnes met Alsof het voorbij is; Geluk als het ver te zoeken is van Wilhelm Genazino; De kaart en het gebied van Michel Houellebecq; C# door Tom Mc Carthy en De waarheid omtrent Marie door Jean-Philippe Toussaint. De prijsuitreiking zal begin september, tijdens Manuscripta 2012, plaatsvinden.

- op 5 mei 2012 werd de eerste Gouden Boekenuil uitgereikt aan David Pefko voor zijn roman Het Voorseizoen. Stephan Enter kreeg de prijs van de lezersjury voor zijn boek Grip.

- eind februari 2012 werd de shortlist bekendgemaakt voor de Libris Literatuurprijs. De gelukkigen zijn: Bittere Bloemen van Jeroen Brouwers; Het bloed in onze aderen van Miquel Bulnes; Tonio van A.F.Th. Van der Heijden; Ik, Hollywood van Jan van Loy; Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen en Gelukkig zijn we machteloos van Ivo Victoria. Prijsuitreiking op 7 mei 2012.

- eind februari 2012 werd de shortlist bekendgemaakt voor de Gouden Boekenuil: De titels die naar de hoofdprijs dingen zijn: Bittere bloemen van Jeroen Brouwers; Grip van Stephan Enter; Zomerhuis met zwembad van Herman Koch; Het voorseizoen van David Pefko en Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst. De prijs wordt uitgereikt op 5 mei 2012.

- op 30 januari 2012 werden de longlists bekendgemaakt voor de Libris Literatuurprijs en voor de Gouden Boekenuil. Voor de gekozen titels kunt u terecht op http://boekenuil.be/longlist voor de Gouden Boekenuil en op http://www.librisliteratuurprijs.nl/2012-longlist voor de titels die in aanmerking komen voor de shortlist van de Libris literatuurprijs. Het belooft spannend te worden!

- 20 december 2011: Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag besloten om de oeuvreprijs in 2011 toe te kennen aan dichter en schrijver Tonnus Oosterhoff (1953). De prijs is dit jaar bestemd voor poëzie, en zal op 24 mei worden uitgereikt.
Bron: http://www.literatuurforum.nl

- 12 december 2011: het Antwerpse stadsbestuur heeft Bernard Dewulf (1960) voorgedragen als opvolger van Peter Holvoet-Hansen. Vanaf Gedichtendag, donderdag 26 januari 2012, mag hij zich twee jaar lang officieel ‘stadsdichter’ noemen. http://www.deleeswolf.be/

- Op 30 november 2011 lezen wij in diverse kranten dat de Constantijn Huygens-prijs dit jaar wordt toegekend aan A. F. Th. van der Heijden (1951). Deze oeuvreprijs gaat gepaard met een geldbedrag van 10.000 euro. "In 33 jaar schrijverschap is A. F. Th. van der Heijden er als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien", aldus de jury. Zij prees hem voor zijn gave om "het menselijk bestaan met een scherp oog voor het morele en het tragische te herscheppen als een groots kunstwerk". A. F. Th. van der Heijden, ook wel bekend onder het pseudoniem Patrizio Canaponi, publiceert sinds 1978 romans en verhalen waarin het leven van de schrijver vaak te herkennen valt. Zijn meest recente roman, Tonio, schreef hij naar aanleiding van het overlijden van zijn enige kind. De prijs wordt op 22 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag overhandigd.

- op donderdag 3 november 2011 mocht Kurt Van Eeghem als lezende medemens, namens De Standaard en naar aanleiding van de boekenbeurs, de volgende boeken wegschenken: "Länsimaisen filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin" van de Finse auteur Esa Saarinen. Van Eeghem kreeg dit boek zelf als geschenk van een filosoof in Finland en snapt er geen jota van. Van Eeghem schenkt dit boek aan Vincent Van Quickenborne, minister van Vereenvoudiging opdat hij zou begrijpen dat het ambtenarees heel vaak ook onverstaanbaar is. Verder schonk hij ook nog het boek "Huwelijksleven" van David Vogel aan Herman Brusselmans en "Lyriek van de lage landen: de canon in tachtig gedichten" van Paul Claes aan elke leerkracht Nederlands.

- op woensdag 2 november 2011 mocht Jef Neve voor de krant De Standaard een aantal boeken weggeven. "Beethoven, een biografie" van Jan Caeyers gaf hij aan Wim De Vilder; "Tonio" van A.F.Th. van der Heijden was bestemd voor Chris Lomme; "De uren" van Michael Cunningham was voor Jacques Dubrulle en "De Melkweg" van Bart Moeyaert was voor Marc Van den Hoof.

- op dinsdag 1 november 2011 ontving uw webmaster een mail van Nicole Vandenborre, voorzitter van de leesclub markant Melle-Merelbeke waarin zij ons uitnodigt voor een lezing door Diane Broeckhoven, auteur van o.m. "De buitenkant van meneer Jules". Haar meest recente (en 30ste boek) heeft als titel "Vergrijzing". Deze lezing vindt plaats op dinsdag 22 november om 19.30 uur in het Floracentrum, Teaterstraat 39 te Gentbrugge. Ingangsprijs: 5 euro voor markant-leden; 8 euro voor niet-leden. (zie ook de pagina "Agenda"). Meer over Diane Broeckhoven: http://nl.wikipedia.org/wiki/Diane_Broeckhoven

- maandag 31 oktober 2011: Marente de Moor (1972) ontving de AKO Literatuurprijs 2011 voor haar roman De Nederlandse maagd (2010), een historische roman over een jonge schermster in het Duitsland tussen de twee wereldoorlogen. Aan de AKO Literatuurprijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, evenals een sculptuur van Eugène Peters. De uitreiking vond plaats in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam, waar alle voor deze prijs genomineerde auteurs, met uitzondering van Arnon Grunberg, aanwezig waren. Voor deze 25e AKO Literatuurprijs nam De Moor het op tegen Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Arnon Grunberg (Huid en Haar), Marja Pruis (Kus me, straf me) en P. F. Thomése (De weldoener). De Nederlandse maagd is de tweede roman van De Moor. In 2007 debuteerde zij met De overtreder. De slaviste is een dochter van Margriet de Moor, eveneens aanwezig bij de uitreiking, de schrijfster die in 1992 dezelfde literatuurprijs ontving voor haar roman Eerst grijs dan wit dan blauw.

- op maandag 31 oktober 2011 opende de 75ste Boekenbeurs voor het publiek. Van de krant De Standaard mag een lezende medemens elke dag boeken schenken. Vandaag was de gelukkige gever Wouter Van Besien. Hij mocht drie boeken uitdelen. Hij schonk "The Stiglitz-report" van Joseph Stiglitz aan Alexander De Croo; "Sunset Park" van Paul Auster aan Herman Van Rompuy. "XY" van Sandro Veronesi werd geschonken aan Mark Waer, rector van de KU Leuven.

- op maandag 24 oktober 2011 vernemen wij dat de jaarlijkse Libris Geschiedenis Prijs 2011 wordt uitgereikt aan Japa Scholten voor zijn boek "Kameraad Baron". De Libris Geschiedenis Prijs is een jaarlijkse onderscheiding waaraan een bedrag van 20.000 euro verbonden is. Het winnende boek is volgens de jury een "heel bijzonder, hartstochtelijk en belangrijk werk". In 2010 werd deze prijs uitgereikt aan David Van Reybrouck voor zijn boek "Congo".

- woensdag 19 oktober 2011: zoals jullie weten is uw webmaster lid van de leesgroep van de Stadsbibliotheek Gent, filiaal Oostakker. De leeslijst voor het leesjaar 2011-2012 omvat de volgende boeken: Het Lichtende Kwaad van Roberto Bolaño; Antichrista van Amélie Nothomb; De Aanslag van Harry Mulisch; Tonio van A.F.Th. Van der Heijden en Bezonken Rood van Jeroen Brouwers. De leesgroep wordt begeleid door Geert Vandermeersche (UG).

- In De Standaard van 19 oktober 2011: Julian Barnes won op 18 oktober 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor zijn roman The Sense of an Ending. De jury vond het boek (150 blz) kort maar ongelooflijk geconcentreerd. Voor die prijs, 57.000 euro, komen alleen schrijvers uit Groot-Brittannië, Ierland en de 54 landen van het Gemenebest in aanmerking. Zie hieronder het bericht van 26 juli 2011 voor de andere genomineerden.

- Meegedeeld op donderdag 6 oktober 2011: de Debuutprijs 2011 wordt toegekend aan Y.M. Dangre voor zijn werk Vulkaanvrucht.

- Meegedeeld op donderdag 6 oktober 2011: de Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar uitgereikt aan de Zweedse dichter Tomas Tranströmer (1931). Dat heeft het Nobelcomité bekendgemaakt op een persconferentie, die via internet live te volgen was. Tranströmer zal eind 2011, tijdens de officiële uitreiking, het prijzengeld van tien miljoen Zweedse kronen (ruim één miljoen euro), een gouden medaille, en een Nobel-diploma in ontvangst mogen nemen.

- Op donderdag 6 oktober 2011 wordt de laureaat van de Debuutprijs 2011 bekendgemaakt. Die ontvangt € 6.200, met de steun van de Provincie Antwerpen. Negen auteurs maken dit jaar kans op de prijs (alfabetisch op achternaam):

Het graf van de voddenraper staat op onze leeslijst voor dit jaar. Wij bespreken het boek op 14 oktober 2011.

- Vrijdagavond 30 september 2011 heeft Ernst Hirsch Ballin, voorzitter van de jury van de AKO Literatuurprijs, de zes genomineerden voor de AKO Literatuurprijs 2011 bekendgemaakt. De Toplijst van de AKO Literatuurprijs 2011 bevat de volgende boeken:

Jeroen Brouwers - Bittere bloemen (Atlas)
Peter Buwalda - Bonita Avenue (De Bezige Bij)
Arnon Grunberg - Huid en Haar (Nijgh & Van Ditmar)
Marente de Moor - De Nederlandse maagd (Querido)
Marja Pruis - Kus me, straf me (Nijgh & Van Ditmar)
P.F. Thomése - De weldoener (Contact)

Op maandag 31 oktober kiest de jury uit deze genomineerden de winnaar in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur een geldbedrag van 50.000 euro.

Bron: akoliteratuurprijs.nl

- Na een kort ziekbed is Hella Haasse op donderdag 29 september 2011 op 93-jarige leeftijd aan ouderdom overleden in haar woonplaats Amsterdam. Dat meldde Querido vandaag, de uitgeverij waaraan zij 65 jaar lang verbonden was. De schrijfster, die in 1948 debuteerde met de roman Oeroeg, was tot op de laatste dag actief als auteur en publiek persoon, en won in 2004 nog de Prijs der Nederlandse Letteren voor haar gehele oeuvre.

Haasse, die tijdens haar leven onder meer twintig romans, vijf autobiografische boeken en enkele essaybundels publiceerde, wordt ook wel de 'grande dame' van de Nederlandse literatuur genoemd. "Hella Haasse's werk doet niet onder voor dat van Reve, Hermans en Mulisch", zei Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Cultuur, in een reactie op haar overlijden. Hij voegde toe dat het daarom beter zou zijn om te spreken van "de grote vier".

De schrijfster brak in 1948 door bij het grotere publiek, toen Oeroeg als boekenweekgeschenk werd uitgegeven. Tevens won de roman haar in datzelfde jaar de Novelleprijsvraag van het CPNB. In latere jaren zou zij nog vele literatuurprijzen en onderscheidingen in ontvangst nemen, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1981, en de P.C. Hooft-prijs twee jaar later. Ook ontving Haasse meerdere eredoctoraten, en werd zij in 2000 benoemd tot officier in het Franse Legioen van Eer (Légion d'honneur), de hoogste en belangrijkste nationale onderscheiding van Frankrijk.

Bron: literatuurforum.nl

- Op 23 september 2011 vernemen wij dat Peter Buwalda met zijn boek Bonita Avenue de Academica Literatuurprijs 2011 in de wacht sleepte. Bart Vercauteren kreeg de prijs van de vakjury voor zijn boek Het Graf van de Voddenraper. Wij bespreken dit boek op 14 oktober 2011.

- onze website wordt vanaf vandaag, zaterdag 10 september 2011, vermeld op de website van markant/leesclubs

- Gelezen 7 september 2011 op de website van het Betere Boek: Op zaterdag 8 oktober organiseert het Willemsfonds voor de eerste maal het literair festival Het Betere Boek. Gedurende de hele dag stellen maar liefst 25 Nederlandstalige auteurs hun in 2011 verschenen boek aan je voor. Fictie, non-fictie, poëzie, jeugdboeken: alles komt aan bod! Op de website vind je alle nuttige informatie over het evenement terug. Wil je je favoriete auteur ontmoeten? Snuister je graag in boeken, nieuw of tweedehands? Wil je je onderdompelen in een unieke festivalsfeer? Kom dan op 8 oktober zeker naar het Kramersplein in Gent! http://www.hetbetereboek.be

- Gelezen op 6 september 2011 in De Morgen: Slechts drie Vlamingen op de Tiplijst (zeg maar de Longlist) voor de AKO Literatuurprijs met name Yves Petry met De Maagd Marino, Johanna Spaey met De Eenzaamheid van het Westen en Peter Theunynck met de veelgeprezen biografie van Karel van de Woestijne. Onder de 22 andere genomineerden zijn er heel wat zwaargewichten zoals Jeroen Brouwers met Bittere Bloemen, Adriaan van Dis met Tikkop, A.F.Th. Van der Heijden met Tonio, Marcel Möring met Louteringsberg, Arnon Grünberg met Huid en Haar, P.F. Thomése met De Weldoener en Tommy Wieringa met de verhalenbundel Ga niet naar zee. De shortlist wordt voorgesteld op 30 september 2011. De laureaat van de 25ste AKO Literatuurprijs zullen wij op maandag 31 oktober kennen.

- Gelezen op 2 september 2011 op de website van de Bibliotheek Gent: In De Paarse Zetel, een activiteit van de Bibliotheek Gent, interviewt Griet Pauwels P.F. Thomése, Gust Van den Berghe, Aviel Cahn en Do Van Ranst op donderdagmiddag van 12.30u tot 13.15u (Achilles Musschezaal, Bibliotheek Zuid). Drie gesprekken kaderen tevens in het programma Maeterlinck 100.

- Op do. 6 oktober: P.F. Thomése, (veelzijdig Nederlands auteur, AKO Literatuurprijs 1991)
- Op do. 20 oktober: Gust Van den Berghe (jonge filmregisseur van o.a. Blue Bird)
- Op do. 10 november: Aviel Cahn (intendant Vlaamse Opera sinds 2009)
- Op do. 1 december: Do Van Ranst (bekroond jeugdauteur, hertaalde L’oiseau bleu)

Gratis toegang, deuren dicht om 12.30u of zodra volzet, geen reservering.

- 28 augustus 2011: Op de Cultuurmarkt te Antwerpen werd Jeroen Brouwers bekroond met de vernieuwde Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse provincies voor zijn roman "Bittere bloemen".

- zaterdag 27 augustus 2011: De prijsuitreiking van de Academica Literatuurprijs 2011 zal plaats vinden op 22 september in Schouwburg Diligentia te Den Haag. Wij kijken er met spanning naar uit. Bart Vercauteren is immers een van de genomineerden met zijn boek Het Graf van de Voddenraper. Dit boek staat op onze leeslijst voor dit leesjaar. De andere genomineerden zijn: Peter Buwalda met Bonita Avenue; Gerrie Hondius met Ik ontmoette een man; Menno Lievers met De val van Hippocrates en David Pefko met Levi Andreas. Wij duimen alvast voor Bart Vercauteren

- In De Standaard der Letteren van vrijdag 12 augustus 2011 lezen wij dat schrijver en DSL-recensent Willem van Zadelhoff vanaf september de Goethe-leesclub in Antwerpen begeleidt; deze leesclub is een initiatief van het Goethe-instituut. De leesclub zal Duitstalige literatuur onder de loep nemen. Ze trapt op 19 september af met "Alleen in Berlijn" van Hans Fallada.  (Volgens een lid van onze leesclub is het een heel mooi, ontroerend verhaal.  Fallada werd vooral bekend in de jaren vijftig in Duitsland.  Hij behoort tot de zogenaamde "Nachkriegsgeneration" (zoals Heinrich Böll en Ilse Aichinger) en werd bekend met zijn roman Kleiner Mann, was nun? Hij heeft het vooral over gewone mensen en hoe zij ten prooi vallen aan spelingen van het lot (van de oorlog).  Dit werk nu, zou hij al tijdens de oorlog hebben geschreven.  Het gaat over de kleine vissen in de grootstad, die overgeleverd zijn aan de partijbonzen.  Sommigen verweren zich, anderen voeren een soort verzet.  Mocht het manuscript toen ontdekt zijn, stel ik me voor, dan was hij nooit een bekend schrijver geworden.  Dan was hij meteen naar het concentratiekamp gebracht).

- op 10 augustus 2011 werden de kanshebbers op de Literatuurprijs 2011 van de Vlaamse provincies bekendgemaakt: De lijst ziet er als volgt uit:

Bron: Knack

- 5 augustus 2011: gelezen op de website van nrc.nl: De Amerikaanse schrijver David Sedaris (1956) heeft zich de woede van geheel culinair China op de hals gehaald. De ook hier te lande zeer populaire auteur (van o.a. Me Talk Pretty One Day uit 2000) was in Beijing om deel te nemen aan het Beijing Bookworm International Library Festival. Na terugkomst schreef hij een hilarisch maar meedogenloos stuk in The Guardian, getiteld Chicken Toenails, anyone? In Sedaris’ visie is niet alleen het Chinese eten ronduit smerig maar geldt dit ook voor Chinezen in het algemeen. De eerste verongelijkte reacties van Aziatische Sedaris-fans zijn inmiddels op het internet verschenen. Lees het volledige artikel via de hiernavolgende link:

Bron: NRC

- dinsdag 26 juli 2011: De lijst met de dertien romans die dit jaar meedingen naar de Man Booker Prize for Fiction zijn zojuist bekendgemaakt. De lijst met genomineerden bevat vier debutanten en drie Canadese auteurs, alsook Alan Hollinghurst, die de prijs in 2004 reeds in de wacht wist te slepen. Op basis van deze longlist zullen zes auteurs gekozen worden voor de shortlist. Op 18 oktober wordt de prijs aan de winnende auteur uitgereikt. Het totale aantal van 138 boeken is voor de longlist teruggebracht tot de volgende genomineerden:

(Bron: literatuurforum)

- Op 20 juli 2011 overleed in Londen de Britse schilder Lucian Freud; hij was 88 jaar. Lucian Freud is niet alleen de kleinzoon van Sigmund Freud maar ook de vader van Esther Freud van wie wij in het leesjaar 2008-2009 het boek Huis in zee lazen.

- De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in Gent heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor proza aan de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg toegekend voor zijn roman Tirza. Grunberg kreeg voor dit boek ook al de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. Wij lazen Tirza met de leesclub in het leesjaar 2007-2008. Grunberg is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor proza. De eerste prozaprijs ging in 2006 naar Stefan Brijs voor De Engelenmaker. (De Morgen van 7 juli 2011)

- gelezen op woensdag 6 juli 2011 in Uitgelezen, de literatuurkatern van De Morgen: wie neemt welke boeken mee op vakantie? De eerste in het rijtje is Lieve Blancquaert; in haar valies zitten Congo van David Van Reybrouck; Zomerhuis met zwembad van Herman Koch; Tonio van A.F.Th. van der Heyden. De twee eerste boeken staan ook op onze leeslijsten.

- uw webmaster was op 29 juni 2011 aanwezig op de afscheidsdrink van de leesbegeleider van de leesgroepen van Wondelgem en Oostakker. Het werd een leuke avond met uiteraard veel nieuwe boekentips. Met de leesgroep van Oostakker las uw webmaster in het voorbije leesjaar 2010-2011 de volgende boeken: Vingervlug van Sarah Waters; Kentering van een huwelijk van Sandor Maraï; Ik denk dat het liefde was van Kathleen Vereecken; De regen voor hij valt van Jonathan Coe en tot slot Het beleg van Lissabon van José Saramago.

- op 15 juni 2011 ontving uw webmaster van Sabine De Sagher het leesprogramma 2011-2012 van de zusterleesclub bij markant Gent-centrum, met name Hypathia. Tegen 13 september lezen zij "Suikerspin" van Erik Vlaeminck; tegen 25 oktober 2011 "Blanche en Marie' van Per Olov Enquist; tegen dinsdag 6 december 2011 lezen zij "De overgave" van Arthur Japin. Op 31 januari 2012 is "Madame Bovary" van Gustave Flaubert aan de beurt. Op 28 februari 2012 wordt "De droom van de Ier" van Mario Vargas Llosa besproken, gevolgd door "De correcties" van Jonathan Franzen op 17 april 2012. Op dinsdag 5 juni 2012 wordt met "De boekendief" van Marcus Suzak het leesjaar afgesloten.

- op 27 mei 2011 - in de nieuwsbrief van de Gentse stadsbibliotheek lezen wij het volgende: "Honderd jaar geleden ontving de Gentenaar Maurice Maeterlinck de Nobelprijs voor Literatuur. Een volledig overzicht van alle activiteiten en publicaties die de komende maanden in Gent (en elders) gepland staan vindt u op www.maeterlinck100.be.

- gelezen op www.deredactie.be op 27 mei 2011: Martine Tanghe heeft vanmiddag in het Vlaams Parlement de "Lofprijs der Nederlandse Taal 2010" gekregen. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Nederlands aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het Nederlands.

- 27 mei 2011: Bart Vercauteren is genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. In oktober 2011 bespreken wij zijn boek Het Graf van de Voddenraper. Ook u kunt voor hem stemmen via de volgende link: http://www.academicadebutantenprijs.nl/ De winnaar wordt bekendgemaakt in september 2011.

- Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni 2011 vindt de jaarlijkse boekenverkoop van de Gentse bibliotheek plaats. Meer dan 30.000 afgevoerde boeken (en een beperkt aantal cd’s) worden verkocht. Deze verkoop gaat door in het Caermersklooster en in het Vredeshuis te Gent.

- 19 mei 2011 - op AVS was een interview te zien met Kathleen Vereecken, auteur, die de prijs De Kleine Cervantes won voor haar boek Ik denk dat het liefde was. Voor dit boek kreeg Kathleen Vereecken in 2010 al de Boekenleeuw. Mevrouw Vereecken is de echtgenote van Bart Vercauteren van wie wij in het leesjaar 2011-2012 het Het Graf van de Voddenraper zullen lezen.

- 19 mei 2011 - gelezen in De Morgen en in De Standaard: Philip Roth heeft de International Man Booker Prize (tweejaarlijkse prijs voor een volledig oeuvre) gewonnen. Deze prijs mag niet worden verward met de Man Booker Prize die jaarlijks de beste Engelstalige roman bekroont. Wij lazen het boek "Alleman" van Philip Roth.

- Op maandag 9 mei 2011 ontving Yves Petry de Libris-literatuurprijs voor zijn roman De Maagd Marino.

- 22 april 2011 - gelezen in De Standaard der Letteren: Sofia Tolstaja, de echtgenote van Lev Tolstoj, diende hem literair van antwoord, zo blijkt bijna honderd jaar na haar dood. In haar boek "Een zuivere liefde" vertelt Sofia Tolstaja het tragische verhaal van het huwelijk tussen de onschuldige en idealistische jonge Anna en ervaren oudere pseudofilosoof vorst Prozorski.

 

 

 

 

 

HOME